Leo Burčul: Naš cilj je plasman u drugu ligu

Na Stanovima je danas predstavljen novi trener seniorske momčadi Nogometnog kluba Zadar, Leopold Burčul. Trener koji je dvaput bio pobjednik Treće HNL jug isti zadatak imat će i ove sezone sa Zadrom. Svetko Ćustić, predsjednik Uprave kluba, u uvodu press konferencije kazao je:

– Iza nas je sezona u kojoj smo očekivali bolji rezultat, ali ga iz nekih objektivnih i subjektivnih okolnosti nismo imali. Prije svega, želim se zahvaliti gospodinu Ivanu Pudaru na vođenju momčadi u drugom dijelu prošle sezone. Do promjene trenera došlo je najviše iz razloga što je financijska situacija dosta teška, ali ni rezultati nisu bili onakvi kakvi su trebali biti. Odlučili smo se za Lea Burčula, čovjeka iz našeg grada, koji ima iskustva i dvaput je osvojio treću ligu s Raštanima. Prošao je dosta toga i smatramo da je on osoba koja nas može vratiti u drugu ligu, što je naš cilj u sljedećoj sezoni.

Leo Burčul zadarskoj se javnosti predstavio riječima:

– U kojoj god ligi klub igrao, za svakog nogometnog djelatnika iz Zadra čast je i zadovoljstvo raditi u Nogometnom klubu Zadar, a pogotovo voditi prvu momčad. Naš cilj u sljedećoj sezoni je plasman u drugu ligu i napravit ću sve što mogu da ostvarimo taj rezultat. Sve ostalo bilo bi ispod očekivanja uprave i mene osobno.

Burčul je 2011. i 2012. bio prvak 3. HNL jug s Raštanima, a 2012. proglašen je i najboljim trenerom Dalmacije.

– Dugo sam trener u ovoj ligi i iza sebe imam dobre rezultate, ali moram istaknuti da su ti uspjesi ostvareni najviše zahvaljujući dobroj organizaciji klubova i uvjeta u kojima sam imao čast raditi. Za Zadar je jako  važno da se klub paralelno diže igrački i organizacijski, u što ne sumnjam, jer vjerujem da grad Zadar i NK Zadar imaju dovoljno potencijala da se vratimo tamo gdje nam je mjesto.

Na upit kakvoj će igri težiti, trener Zadra odgovara:

– Moj moto je da igra stvara šanse, šanse stvaraju golove, a pobjednik je onaj tko zabije više golova. Prema tome, težit ćemo napadačkoj igri i napravit ćemo sve, pogotovo na domaćem terenu, da protivnike sa Stanova ispratimo bez bodova.

Što se igračkog kadra tiče, većina igrača iz prošle sezone ostaje u momčadi, kojoj će se priključiti još nekoliko pojačanja.

– Većinu igrača vrlo dobro poznajem. Za sada znamo da su otišli Blažević i Pedišić i ne očekujemo više odlazaka, a radimo na tome da dovedemo nekoliko pojačanja. Svjesni smo ranga u kojem se nalazimo i da igrači prvo traže angažman u prvoj i drugoj ligi, tako da moramo još sačekati. Svakako, težište je na domaćim igračima.

Uz Zvonimira Jurića, pomoćnik Leu Burčulu bit će i Želimir Terkeš, koji je završio igračku karijeru i krenuo trenerskim vodama. 3. HNL jug sljedeće bi sezone trebala biti još jača nego prošle, s obzirom da su tu sada i Split i Imotski.

– To nam treba biti samo motiv više da napravimo sve da budemo još bolji i u jakoj konkurenciji izborimo plasman u viši rang. Ako želimo povratak zadarskog nogometa tamo gdje mu je mjesto, moramo biti spremni na takve izazove – zaključio je Burčul, koji će momčad na pripreme povesti 10. ili 17. srpnja.

– Pripreme ćemo odraditi u Zadru. Naravno da bi bilo dobro otići negdje tjedan dana zbog homogenizacije momčadi, ali situacija je takva kakva je, a mnogi klubovi bi se tukli da imaju uvjete kakve mi imamo u Zadru.