Stadion

Stadion Stanovi

Adresa: Hrvoja Ćustića 2, 23000 Zadar

Kapacitet: 3858

Početak izgradnje: 1936. g.

Do 1935. godine glavno nogometno igralište u Zadru bilo je na Ravnicama. Međutim, tada je to igralište prisvojila „Balilla“ i tu napravila svoj dom, koji je poslije Drugoga svjetskog rata postao Kazalište lutaka. Godinu dana kasnije vlasti su dozvolile igranje na Ravnicama, ali igralište više po zapremnini nije odgovaralo. Stoga se pristupilo izgradnji novoga igrališta u Stanovima, gdje se i danas nalazi.

Bilo je dugačko 115 metara, a široko 65. Imalo je jednu tribinu i veliki prostor za stajanje. Izgrađeno je uz pomoć nogometnog saveza (Associazione calcistica), a otvoreno je utakmicom između tadašnjeg zadarskog kluba Dalmazie i Fiorentine, koja je završena bez zgoditaka.

Početkom 1948. godine prvi su dobrovoljni radovi na popravku igrališta na Stanovima, pri čemu se posebice isticao najstariji igrač Krsto Petani. U drugom dijelu 1953. godine na igralištu Stanovi nije se igralo zbog preuređenja. Najviše zaslugom Milorada Ignjatovića radovi su brzo obavljeni i igralište je otvoreno 17. ožujka 1954.

U sklopu priprema za Mediteranske igre 1979. godine u Splitu (dio nogometnog turnira igrao se u Zadru), izgrađene su južna i sjeverna tribina te upravna zgrada NK Zadra.

Godine 1990. prvi čovjek kluba Ante Jurjević odlučio se na izgradnju nove istočne tribine sa sportsko-poslovnim prostorima, koja je dovršena 1991.

U ljeto 2008. zapadna tribina je srušena, a po prvi put u povijesti na Stanove je postavljena rasvjeta, odnosno četiri reflektora, koji omogućuju odigravanje utakmica i u večernjim satima.

Dolaskom nove uprave Nogometnog kluba Zadar s.d.d. početkom 2017. godine uređen je dotad zapušteni prostor nekadašnje zapadne tribine, kao i dio tribine namijenjen novinarima, postavljena su nova sjedala na sjevernoj tribini te zamijenjena dotrajala na istočnoj, uz još neke “kozmetičke” radove. Cilj je da Stanovi daljnjom rekonstrukcijom postanu stadion, koji će udovoljavati svim prvoligaškim standardima te ponovno budu jedno od omiljenih okupljališta zadarskih sportskih zaljubljenika.

(Korišteni su podaci iz knjige “100 godina nogometa u zadarskom kraju” Drage Marića. Foto: Sebastian Govorčin)