Branko Čubrilo: Ovaj zadarski projekt mi je velik izazov i motiv

Kada je u 74. minuti utakmice 1. kola Prve HNL Zadar – Hajduk 22. srpnja 2007. Branko Čubrilo ušao u igru umjesto Zadranina Jurice Buljata, upisavši tako prvi službeni nastup u dresu splitskih bijelih, sasvim sigurno nije mogao zamisliti da će 10 i pol godina kasnije na Stanove stići u sasvim drugoj ulozi. Ovaj 29-godišnji napadač iz Kaštel Starog novi je član momčadi Vjerana Simunića, koji ga je svojevremeno trenirao i u kaštelanskom Valu.

– Prvi dio ove sezone igrao sam za GOŠK iz Kaštel Gomilice i paralelno radio u omladinskom pogonu, budući da sam položio za Uefa B licencu. Onda me nazvao trener Simunić, povezao s direktorom Svetkom Ćustićem i kada smo se našli, dogovorili smo se u dvije minute – kaže Čubrilo za kojega je Zadar novi izazov u karijeri.

– Privukao me projekt povratka Zadra u prvu ligu. Ovo je prekrasan grad i klub s bogatom tradicijom, koji je dao puno velikih igrača i definitivno zaslužuje mnogo više od ovoga gdje se trenutačno nalazi. Zato smo sada tu i pokušat ćemo svi zajedno dati sve od sebe da vratimo Zadar za početak u Drugu HNL. Mene osobno ova priča jako motivira i volio bih ponovno okušati sreću u prvoj ligi.

Čubrilo je nogomet počeo trenirati sa 7 godina, prošao je omladinsku školu Vala i sa 16 godina debitirao za seniore, postigavši 15 golova. Tada ga je zapazio Hajduk, pozvao na turnire i potom priključio pripremama prve momčadi.

– Odlično me krenulo, bio sam najbolji strijelac na pripremama gdje su bili Kalinić, Rukavina, Bartolović, Verpakovskis… Potpisao sam ugovor na četiri godine, debitirao u Zadru, odigrao i jednu europsku utakmicu u Podgorici, ali na tome je ostalo. Pravu priliku nisam dobio i veći dio ugovora odradio sam na posudbi u Solinu.

Kasnije je Čubrilo opet igrao za matični Val pa Vitez i Zmaj iz Blata, a godinu dana proveo je u Singapuru. Zanimljivo, u dva navrata bio je i blizu dolaska na Stanove, ali tada se to nije realiziralo.

– Prvi put bilo je to baš u sezoni kada sam debitirao za Hajduk te potom još nekoliko godina kasnije. Dvaput sam praktički krenuo za Zadar, ali eto, izgleda da je treća bila sreća. Možda je na kraju sudbina ipak htjela da Zadar i ja zajedno dočekamo prvu ligu. Napravit ću sve da tako i bude.

Očekivanja od proljetnog dijela sezone su velika.

– Siguran sam da možemo ostvariti zacrtani cilj. Imamo dobru momčad, što se vidjelo i na prošloj utakmici u Šibeniku, iako je riječ o pripremnom dvoboju. Još smo malo “teški”, jer zaista naporno treniramo, ali mislim da će se rezultati vidjeti. Samo da nas zaobiđu ozljede i ne bojimo se nikoga.

Prva četiri proljetna kola za ovaj osvježeni Zadar bit će svojevrsno “vatreno krštenje”.

– Znate kako kažu da je najteži put ujedno i najslađi. Nadam se da će tako biti i nama. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, ali naše samopouzdanje raste svakim novim treningom. U prva četiri kola moramo se približiti vrhu i onda na krilima toga krenuti još jače u borbu za prvo mjesto.

Čubrilo će s brojem 19 u dresu Zadra najvjerojatnije zauzeti svoju prirodnu poziciju, u vršku napada.

– Najbolje se osjećam u špici, oko 16-20 metara, ali nisam tip koji gleda samo sebe i golove. Mislim da smo se dobro pojačali u napadačkom dijelu i ako budemo kvalitetno surađivali kao momčad, a vjerujem da hoćemo, sigurno ćemo svi biti u prilici da zabijamo. U konačnici, najvažnije je da Zadar pobjeđuje i ide naprijed.